2021-01-30

The End of the Tether - Joseph Conrad (1902)

En kortroman, tror titeln någon gång översatts till svenska som 'Den yttersta gränsen'. Den handlar om Kapten Whalley, en gammal sjökapten, som närmar sig livets slut, och hur han försöker avsluta sin karriär så att hans dotter, som lever under knappa ekonomiska förhållanden, skall få något att ärva.  

Men det är lättare sagt än gjort för honom, att sluta, att återvända till dottern, när han inte vill ligga henne till last. han säljer sitt lilla fartyg, som var menat för pensioneringen, för att sända pengar dottern behöver för att starta en mindre rörelse, att leva på. Men han vill ge henne mer, men eftersom han behöver någon typ av pensionskapitel, investerar han i en ångbåt, som behöver honom som kapten i tre år. 

Även om starten är lite trög, så är den viktig för att lära känna huvudpersonen, Kapten Whalley. Vi lär oss att han är sympatisk, kunnig, fortfarande kroppsligt stark, men har begränsade ekonomiska medel. Ändå vill han göra allt han kan för att hjälpa sin dotter, enda barnet. Whalley är änkling sedan över 20 år. Men livet krånglar till sig och spänningen byggs skickligt upp.  

Intrigen är en sorts triangelhistoria, med den sympatiske kapten Whalley, som hamnar mellan två frustrerade 'kollegor'. Mr Massey, ångarens ägare, som också är ingenjör och därför kan ångtekniken, men saknar kaptensgrad och därför måste anställa och betala en kapten, vilket retar gallfeber på honom. Men Massey är även spelberoende, vilket gör att han ständigt förstör sitt båtföretags ekonomi, men hela tiden skyller på omgivningen för sina egna problem. Och så har vi uppkomlingen Sterne, andrestyrman, som vill intrigera sig uppåt i karriären till Whalleys kaptensjobb.

Kapten Whalley är nykter och klok, den enda man kan sympatisera med. Men trots hans välhållna kropp, går alla planer över styr när han plötsligt börjar förlora synen, i snabb takt - men förtiger detta i det längsta, för att inte förlora sina sista pengar, som han betraktar som sin dotters arv. han inser inte att omgivngen redan börjat ana hans synproblem, men själva vill använda den kunskapen i sina egna intriger, för sina egna motsatta mål.  

Ett viktigt tema är inte blindheten som sådan, utan blindheten som metafor, livslögner, hur alla blundar för sina egna lögner. Och vad det leder till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar