2009-04-15

Vill Leva Livet - noveller av Erik Wijk (2002)

Underbar novellsamling. Lite absurd. Men på rätt sätt! Rekommenderas. De flesta är korta, men "Mest sålda" är längst (44 s.) och handlar om en 'bestseller'-författares karriärväg, och passar så fruktansvärt bra just nu apropå kursen jag läser om kanon och Nobelpristagare. Novellen är full av ohejdat skämtlynne. Apropå hela bokbranschen och skrivviljan.

Huvudpersonen, Frank Morris, (tilldrar sig i USA; alla andra noveller är i Sverige), lyckas göra bra ifrån sig på en skoluppsats. Hans lärarinna säger att han har talang. Frank tänker att  talang borde kunna kombineras med minsta möjliga ansträngning - bli författare. Han läser Litteraturvetenskap men tycker att allt verkar obegripligt krångligt, tills han hittar JD Salingers Räddaren i nöden. Men läraren varnar genast alla elever. Härma inte Salinger. Do your own thing!

Då hittar Frank några okända svenska nobelpristagare, som skrev enkelt om sitt eget liv, så han plagierar helt frankt en av dom (Eyvind Johnson) och kallar sin bok: Och nu var det 1979!
Åh, vad det där roade mig. Kritikerna inser att mer än titeln har han inte lyckats plagiera. Och blir än mer onådiga när nästa boktitel plagierar George Orwell.

Men! - Detta var vid den tid då Litteraturvetenskapen höll på med sitt eget uppror. De unga forskarna försvarade honom ihärdigt - för att själva få höras. Inte minst till förmån för hans tredje roman - ett plagiat av en 'ordbehandlings-manual'. Obegripligare än så kan det väl inte bli!?

Men pengar tjänar han inte, så han beslöt skriva en bestseller. Och eftersom man inte ska kopiera, så beslöt han att göra precis det - kopiera klichéer. Men vända på dem. Första boken var ett omvänt misch-masch av ALLT. Och det gick hem, så han fortsatte med likadana tegelstenar ...

Ledsen att jag avslöjat så mycket. Men den är värd att läsas och läsas om. Jag älskar hur roligt formulerad den är. Andra historier är mer underfundiga. Men alla är toppen och rakt igenom ovanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar