2012-03-16

The Pilgrim's Progress - John Bunyan (1678-84)

Eller Kristens resa som den heter på svenska. En allegorisk berättelse, där författaren säger sig drömma det som händer, vilket får mig att associera till Caldérons 'Livet en dröm', och är alltså tankemässigt på 1600-talets våglängd.

Kristens resa utkom alltså samtidigt, år 1678, som Mme de Lafayettes Prinsessan de Clèves. Båda två kan sägas vara föregångare till romanen som modern uppfinning. Kristens resa är en allegori över människans själsliga, inre utvecklingen, vilket leder fram till den moderna romanens allt uppslukande intresse för människors öden och karaktärer. Texten flyter lätt och ledigt och består främst av dialog. Även om dialogen skrivs i replikform som i ett pjäsmanus, antaligen i påverkan av det tidigare så populära Elizabetanska dramat, så är sättet man pratar enkelt och realistiskt, just som i moderna romaner.

Rese-formen ger också en försmak om 'pikaresk-roman'. Att ämnet är religiöst, om än på en mycket konkret vardaglig nivå, kan inte vara förvånande så här nära efter Englands religiösa omvälvningar med påföljande inbördeskrig. John Bunyan satt själv tolv år i fängelse, sedan han 1660 arresterades för att ha predikat som lekman, utan officiell auktorisation. Man kan inte säga att straffet kuvade honom. Han ägnade sin fängelsetid åt att skriva en rad böcker. Som antagligen hade innehåll i samma stil som hans lekmannapredikningar hade haft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar