2012-06-22

The Wizard of Oz - L Frank Baum (1900)

Alla har väl sett filmen? Alla vackra sånger med den blott 16 år gamla Judy Garland, 1939, en av de första färgfilmerna av storformat. Men så snubblade jag över den som bok. Till en början kändes den nästan indentisk med filmen, men det finns skillnader. Boken är helt klart en barnbok, naivt omfamnar den världen av pysslingar, häxor, fräd som slåss etc. Filmen behåller det fantastiska, om än lite utrensat vad gäller vissa avstickare i intrigen, men lägger också till en symbolisk drömnivå, en psykologisk isk förklaring till Dorothys upplevelser - hjärnskakning och feberdrömmar.

Intressant är dock att det funnits uttolkare som velat läsa in politiska symboler i sagovärldens häxor och annat. Att det skulle vara en politisk allegori, mer eller midnre medvetet - och som han varit alltför klok för att erkänna, för att inte sumpa sin knaggliga karriär.

Hur som, så är det en trevlig barnbok och en underbar film. Historien kom i scenversion redan 1902, men superfilmen först 20 år efter Frank Baums död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar