2012-06-06

NP 1912 - Gerhart Hauptmann

1912 års nobelpristagare Gerhart Hauptmann, 1862-1946, fick priset "förnämligast" för sin "rika, mångsidiga, framstående" dramatik. Redan debuten 1889 gjorde honom berömd och röjde väg för det tyska naturalistiska dramat. Hittade på biblioteket i veckan hans mest kända kollektivdrama, Die Weber (1892; Väfvarna) i svenska urutgåvan, 1899. Pjäsen bygger på en verklig händelse, vävarupproret i Schlesien 1844.

En komplex problematik ageras ut genom en mängd olika personers uttalanden, oftast enkla människor med talspråksuttal. T ex slår en person fast att det kanske inte bara är fabrikörns fel att de svälter. "Ja har läst om att alla olyckor kommer från birokratera."

På 1840-talet hade industrialismen börjat slå igenom på många håll. Handvävare kunde inte längre konkurrera med vävmaskiner, varför man på vissa håll försökte slå sönder maskinerna. Självklart förtvivlade man inför fabrikören som gav mindre och mindre betalt för de tyger man vävt, men visste inte annan lösning än att acceptera. Den tidens statiska liv gav sällan ens möjlighet att flytta till annan ort för att söka nytt arbete. Att överge sin arbetsgivare ingav farhågor om än större svält. Kapitalismen bygger på en effektivitetesspiral, som hela tiden skördar nya offer. Den religiöse försökte ta sitt lidande med jämnmod och se fram mot himmelriket som sin belöning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar