2013-06-25

En folkfiende - Henrik Ibsen (1882)

En folkfiende upplever jag som oerhört aktuell. Jag har varken läst eller sett den tidigare, men säkert spelas den, och den skulle kunna sättas i helt modern omgivning. Huvudpersonen Dr Stockmann arbetar vid stadens hälsobadanläggning, men misstänker att vattnet är kontaminerat och låter därför utföra mätningar av vattenkvaliten, men blir motarbetad när han påtalar att problemet måste åtgärdas. Via lobbying skapas en majoritet som motarbetar honom på alla sätt.

Det är nämligen ekonomiska intressena som hela tiden sätts i första rummet, före människors miljö och hälsa. Ett kortsiktigt perspektiv, som känns igen än idag. Även om vi tror att vi kommit en bit vad gäller miljön, så vill man inte ens erkänna att det är farligt att sprida ut rötslam från avloppsverken på våra åkrar. Och gissa vad mycket gifter som avloppen innehåller. Och lika illa är det med sjukvården idag, som HELT styrs av ekonomi. När ska man lära sig att det inte går att sätta en prislapp på mänsklig hälsa?

För omväxlings skull är det ont om kvinnor i denna Ibsen-pjäs. Där finns endast Dr Stockmans hustru och dotter. Hustrun säger inte mycket, utan begränsar sig till att lugna och hyscha sin make. Dottern är dock ett framtidens barn, som arbetar och står på egna ben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar