2008-09-16

En bok för alla

Jag anser att det är en fullständig skandal att staten så abrupt dragit bort sitt stöd till En bok för alla, så att verksamheten blivit så osäker och begränsad, till skillnad mot vad vi i 30 år varit vana att åtnjuta.

Att de tidigare villkoren för En bok för alla skulle någon sorts illojal konkurrens kallar jag kvalificerat skitsnack. Konkurrens är inte den bästa metoden att tillhandahålla litteratur som ingen annan vill ge ut. En bok för alla har tagit ett ansvar på områden som ingen annan tagit ansvar för. Böcker har blivit dagsvaror soms nabbt försvinner från marknaden. Det finns böcker som ingen vågar ge ut av ekonomisk hänsyn, men som ändå förtjänar att tryckas.

Bland annat har de skapat en Landskapsserie, en antologi texturval med en volym för varje landskap - samt motsvarande för Stockholm. Ett för mig oerhört intressant sätt att lära känna olika landsändar, både för mig kända (hemort, släkt) och okända (där jag aldrig varit). Vilket annat förlag skulla ha möjligheten till något liknande? Projektet var nästan i land, när allt tvingades avbrytas. Två landskap saknas. Härjedalen och Västergötland. Så oerhört orättvis. Man hade även planerat en volym om Göteborg, vilket jag sett fram emot. Men nu blir det inget mer, inte inom överskådlig framtid, om någonsin.

Man har också gett ut ett antal novell-antologier på olika teman. Vad jag förstår alla i samarbete med uppläsningar i P1. Humoreller, humoristiska noveller, hör till mina favoriter. Och nu senast, 2007 ännu en favorit: Nobeller - noveller av Nobelpristagare. Enligt förordet har ca 70 av de dryga 100 pristasgarna skrivit noveller. P1:s kulturredation valde ett 50-tal för sin radioserie. Och av dessa har En bok för alla valt ut 26 st till sin antologi.

Ett underbart projekt. Många nobelpristagare har vi väl hört namnet på, men en hel del har glömts bort. Detta är Ett utmärkt tillfälle att ta del av de som sedan länge tagit slut hos förlagen. Just noveller, hör inte heller till det som är lätt att få tag på, även om Nobelpristagarnas förnämsta romaner eller diktsamlingar ofta finns i tryck åtminstone på engelska. De tillhört ju vårt kulturvarv. Det är inet så att det bara är dålig kvalitet som glöms bort. Det som trycks och skrivs om i litteraturhistorier, är ett urval. Någon har gjort det. Alla är inte överens. Många vet inte ens om att utsållning skett. Så har många kvinnliga författare försvunnit, trots att de varit mycket omtyckte av sin samtid.

Antologin Nobeller inled med fyra sidor av Björnstjerne Björnson, Fadern. Tre sidor dialog som med fart och lätthet och ändå starka känslor beskrier ett helt liv. Suveränt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar